21.01.2021

V pomladnem obdobju se bodo v številnih hlevih rojevala žrebeta. Kaj pa je treba narediti tako kratek čas pred žrebitvijo in takoj po tem? Katere posebne potrebe imajo kobile in žrebeta glede reje in krmljenja?

Približno šest tednov pred žrebitvijo bi bilo treba kobilo preseliti v večji hlevski boks za žrebitev. Boks mora biti dovolj prostoren, da lahko omogoči varen potek žrebitve. Posledica zgodnje selitve kobile v drug hlevski boks je prilagoditev protiteles. Kobila, ki bo žrebila, se privaja na novo okolje in svoj imunski sistem lahko prilagodi. To prilagajanje je še posebej pomembno saj protitelesa, ki tako nastanejo, kasneje najdemo tudi v kobiljem mleku. Za žrebe pa je ključnega pomena, da čimprej zaužije to prvo mleko tako imenovano »kolostrum« in na ta način prejme protitelesa. Kolostrum pa ni nujen le za krepitev imunskega sistema, pač pa pospešuje tudi izločanje mekonija (črnega blata).

Nadalje priporočamo, da se pravočasno namesti kamero ali drug sistem za nadzorovanje rojstva (npr. alarm za začetek rojstva), tako da bi  rojstvo v najboljšem primeru lahko opazovali z razdalje. Poseg v rojevanje žrebeta se lahko izvede le, če se mu res ni mogoče izogniti.

Preskrba kobile z zadostno energijo, beljakovinami, minerali in vitamini igra zelo pomembno vlogo pri razvoju žrebeta in tudi pri nastajanju mleka. Krmljenje žrebeta v skladu s potrebami se začne s prvim zaužitjem mleziva. Če kobila ni zadostno preskrbljena, začne porabljati lastne rezerve. To pa lahko ogrozi takojšnjo novo uspešno osemenitev. Priporočamo krmljenje z Original ZF plus müslijem ali Original Terabb ZF peleti.

Kljub temu pa pri žrebetu ne sme priti do prekomernega krmljenja, ker bi bila posledica tega njegova prehitra rast. Prekomerno krmljenje vpliva na stopnjo rasti, v nobenem primeru pa ne na končno velikost podmladka. Ob rojstvu doseže žrebe že 8-10 % kasnejše teže. V enem letu lahko znaša njegova telesna teža že okoli 60 %. Pri rasti pa je to drugače. Pri enem letu starosti je zdravo žrebe doseglo že približno 90 % svoje končne velikosti.

Pri prehitrem povečanju mase pa rast kosti morda ne more dohajati teže in nevarnost ortopedskih posledic naraste. Zato se mladega konja ne sme krmiti po mili volji ali kot bi želeli, kar pomeni, da bi morale biti žrebetu položene v boks le točno odmerjene količine krme. Te količine je treba prilagoditi stanju razvoja mlade živali. Oskrba z energijo bi morala biti zadostno visoka, saj lahko samo uravnoteženo razmerje med energijo in beljakovinami pospešuje zdravo rast. V skladu z doktrino prof. dr. Annette Zeyner naj bi se večje potrebe po energiji nadomestilo predvsem z maščobami, ker previsoka vsebnost škroba v odmerkih krme pogojuje  povečano izločanje inzulina in s tem aktivira dejavnike rasti (IGF 1, IGF 2). To pa je lahko razlog za nastanek motenj v rasti žrebeta. Uravnoteženi obrok za žrebeta  naj bi bil precej voluminozen, vseboval bi povečano količino maščob in uravnoteženo razmerje energije in beljakovin ter zmanjšani delež škroba. Dodajanje krme žrebetu, poleg kobiljega mleka, se praviloma prične okoli 2. tedna po rojstvu ali ko opazimo, da začne mlada žival grizljati seno in slamo. Izjemno pomemben dejavnik za preprečevanje motenj v rasti je zadostno gibanje, kar imejte v mislih tudi v zimskih mesecih.

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja