05.03.2021

Prehrana starejših konj

Z naraščajočo starostjo se pri konjih spreminjajo zahteve pri krmljenju. Mnogi konji delajo manj ali sploh ne delajo več in zato potrebujejo manj energije za svoje delo. Po drugi strani pa se znižuje učinkovitost organizma. Neprekinjenih procesov staranja ni mogoče ustaviti, ampak se jih s prilagojenim krmljenjem lahko optimalno podpre.

Pri odmerjanju obrokov, še posebej pri dodeljevanju energije, je treba pri konjih vseh starosti paziti predvsem na konstitucijo posameznega konja.

Na splošno je mogoče opredeliti nekatere težave, ki se pojavljajo pri starejših konjih in sicer: zobje se postopoma obrabijo ali morda celo manjkajo. Če mlajši konji še naprej potiskajo zobe naprej iz čeljusti, starejši konji tega ne bodo mogli več storiti in njihovi zobje bodo zaradi obrabe postali bolj ravni in gladki. Težave lahko nastanejo predvsem pri krmljenju z voluminozno krmo. Če konji krme ne morejo več zadostno zmleti, je treba pogosto krmi dodajati namočene dodatke, kot so seneni briketi, da bi konju na ta način lahko ponudili zadostno količino vlaknin. Za ta namen so bili razviti seneni briketi za starejše konje Senior Cobs. Sestavljeni so iz kakovostnega travniškega sena v kombinaciji z lanenim oljem, ki dovaja telesu esencialne maščobne kisline. Če se jih namoči v toplo vodo, v kratkem času nastane kaša, ki se jo lahko ponudi konjem kot samostojni obrok ali dodatek obroku.

Tudi močne (koncentrirane) krme  konji pogosto ne morejo več zadovoljivo prežvečiti. Koncentrirana krma mora biti zmečkana / stisnjena ali toplotno obdelana, da jo konji lažje prežvečijo. Številna pripravljene mešanice koncentriranih krmil za starejše konje so zasnovane tako, da se jih lahko zmehča in krmi kot kašo.

Obroki za starejše konje pogosto vsebujejo povečan delež kakovostnih esencialnih aminokislin, da preprečijo pogoste težave zaradi izgube mišic. Tudi prebavila se starajo in prebavna sposobnost se zmanjšuje. Hranila, ki jih krma vsebuje, morajo biti na voljo v lahko prebavljivi obliki. Cink in vitamin A sta nujno potrebna kot podpora za kožo, sluznico, kopita, grivo in dlako. Selen in vitamin E sta pomembna za imunski sistem in kot antioksidanta ščitita različna tkiva, zlasti tkiva, ki so presnovno zelo aktivna, na primer srce in skeletne mišice. Vitamin D je odgovoren za presnovo kalcija in fosforja in s tem za delovanje in stabilnost kosti. Pri starejših konjih obstaja povečana potreba po teh vitaminih in elementih v sledeh. Hkrati je treba zelo natančno paziti, da se ne preseže priporočenega vnosa kalcija in da se ohrani razmerje med kalcijem in fosforjem 1,5: 1 do 2,5: 1. Zato je treba paziti na prilagojeno sestavo obroka.

Höveler krmilo za starejše konje Oldie Mix vsebuje točno take posebej prilagojene sestavine. Konji z lahkoto žvečijo in prebavijo hidrotermično odprta žita. Za posebej presnovno občutljive konje je razvit originalni izdelek PUR.SENIOR. Kot vsi izdelki iz programa PUR.ITAN, receptura tega izdelka ne vsebuje žit in melase. Dodatno pa prebavila podpirajo laneno seme, jabolčne tropine, pivski kvas in prebiotiki. PUR.SENIOR vsebuje vsa hranila, ki jih starejši konj potrebuje za svoje dobro počutje in tudi konji s slabimi zobmi jih zlahka razmehčajo in požrejo.

Viri:

H. Meyer/ M. Coenen: Pferdefütterung, Enke Verlag, 2014

Dr. W. Sommer: Fragen zur Pferdefütterung www.landwirtschaftskammer.de/landwirtschaft/tierproduktion/pferdehaltung/fuetterung/fragenfuetterung.htm

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja