15.11.2020

Mineralna krmna dopolnila: zakaj in kdaj jih dodajamo krmi?

Hövelerjevo vitamizirano mineralno krmno dopolnilo Original Reformin plus ni brez razloga že 50 let vodilno mineralno dopolnilo na tržišču. Toda zakaj moramo konjem sploh dajati rudninske in vitaminske snovi? Podjetja vendar oglašujejo polno vitaminizirano in mineralizirano krmo v obliki peletov in mislija! Poleg tega pa verjetno v posameznih izdelkih nikoli ni dovolj teh snovi. – Drži! Ampak kot pri vseh drugih stvareh, tudi tukaj obstajajo izjeme!

Ne glede na to, da je znanost v številnih primerih absolutno precenila potrebe po vitaminih in rudninskih snoveh pri konjih in da je vsebnost le-teh v skoraj vseh krmilih previsoka, obstajajo številni vzroki za ciljno dodajanje mineralne krme. Da bi postopali stoodstotno pravilno, je priporočljivo dati narediti analizo osnovne krme. Če ne vemo, koliko hranil vsebuje osnovna krma, je čisto vseeno, kaj vsebujejo peleti in misli. Osnovna krma, torej na primer seno, senaža ali silaža, bi morala vedno predstavljati poglavitni del dnevnih obrokov. Dnevni odmerek sena zato ne sme biti manjši 1,5 kg na 100 kg žive teže konja. To pomeni, da potrebuje konj s telesno maso 500 kg vsaj 7,5 kg sena na dan! Pri običajnem obroku v jaslih v obsegu približno 2 kg predstavlja količina sena torej skoraj 80% dnevnega odmerka.

Pogosta težava je na primer pomanjkanje selena na številnih zelenih površinah in posledično je tudi vsebnost selena v senu pogosto majhna. Te in nekatere druge mineralne snovi bi bilo treba dodajati z ustreznimi mineralnimi krmnimi dopolnili.

Pri krmljenju zgolj s senom ali pašo je torej priporočljivo dodajanje vitamiziranih mineralnih krmnih dopolnil. Podobno je tudi pri kombiniranem krmljenju s senom ali pašo in peleti ali mislijem. Krmne mešanice namreč ne morejo vsebovati vseh vitaminov in rudninskih snovi za  konje vseh starosti in z različnimi delovnimi obremenitvami. Pri stopnjevanju intenzivnosti ali trajanja treninga, se zvečajo tudi potrebe po hranilih. Ker pa morajo biti krmne mešanice primerne za vse vrste konj, je vsebnost večine izdelkov prilagojena potrebam konj z lažjimi obremenitvami. Tako lahko s priporočenim odmerkom krme v celoti pokrijemo potrebe po mineralih in vitaminih le pri konjih z lažjimi obremenitvami. Če pa konj dela več, kot je opisano v navodilih za krmljenje, je treba večje potrebe po vitaminih in rudninskih snoveh pokriti z dodajanjem vitamiziranih mineralnih dopolnil.

Kadar ni mogoče dati analizirati osnovne krme in žita, velja to zlato pravilo pri dodajanju vitaminov in mineralov Höveler Reformin Plus:

  1. Če krmimo samo seno: dodajajte 100% priporočene količine dopolnila Original Reformin plus
  2. Če krmimo seno + žita: 100% priporočene količine dopolnila Original Reformin plus
  3. Če krmimo seno + žita + misli ali peleti: 50% priporočene količine dopolnila Original Reformin plus

 TODA upoštevajte prosim, da se potrebe po dopolnilih večajo z večjo obremenjenostjo konja (delo, brejost, obdobje rasti ipd.). Zgoraj navedene priporočene količine veljajo le za konja, ki opravlja lahka in srednje težka dela. Nasvet: kadar konju dodajate vitamizirana mineralna dopolnila, je smiseln posvet s strokovnjaki za konjsko krmo. Vedno nas lahko pokličete ali pišete, radi vam bomo pomagali.

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja