26.02.2020

Konec je čakanja, čas žrebitev je. Po številnih nočeh brez spanja in nekaj lažnih alarmih so žrebeta tu, na dolgih, tresočih in negotovih nogah in še ne vedo prav dobro, kaj bi sama s seboj. Presenetljivo je, da traja proces postavljanja na noge pri žrebetu samo od 15 minut do 2 ur. V tem času je še posebej pomembno, da je novorojeno žrebe ves čas pod nadzorom.

Mlezivo (kolostrum) je prva hrana žrebeta, ki je zanj bistvenega pomena. Ima visoko vsebnost beljakovin, vitaminov (predvsem A in E) in življenjsko pomembnih protiteles, ki naj bi žrebeta ščitila pred klicami iz okolja in pred infekcijami. Pred infekcijami ščiti tudi visoka vsebnost vitamina A v kolostrumu. Vitamin A je še posebej učinkovit kot »vitamin, ki ščiti epitel“ v zunanjih celičnih plasteh in sluznicah in je pomemben tudi za kostno presnovo. V prvih tednih življenja žrebe samo ne more proizvajati protiteles in zato ga preko kolostruma kobile ščitijo njena protitelesa. V prvih dveh dnevih življenja lahko protitelesa prehajajo skozi črevesno steno žrebeta, ne da bi se razgradila in tako sprožijo pasivno imunizacijo. In vendar se koncentracija protiteles v kolostrumu relativno hitro zniža. Da pa lahko kobila tvori protitelesa, ki so specifična za hlev, je treba biti pri kobilah, ki prvič žrebijo (mlada kobila) pozoren na to, da pridejo štiri do šest tednov pred žrebitvijo v tisto okolje, v katerem naj bi se povrglo žrebe.

Če je v prvih urah življenja vse potekalo gladko, potem se je v prvih tednih treba le malo truditi s krmljenjem žrebeta, saj to nalogo prevzame kobila. Žrebe bo pri materi sesalo povprečno 50 krat v 24 urah in prejelo med 150 ml in 250 ml pri vsakem obroku. Do 4. tedna življenja naj bi žrebe imelo možnost, da sesa mleko 6 krat dnevno, ponoči pa neomejeno. Ne čudite se slednjemu: “koprofagija” je naravno in običajno vedenje. To pomeni, da žrebe do približno 5. tedna življenja uživa sveže blato matere, da prejme zadostno količino vitaminov skupine B in da se v njegovo črevo naselijo življenjsko potrebne bakterije. Da bi pospešili nagon po gibanju in dobro rast ter zdrave sklepe, bi morali kobilo in žrebe kmalu po rojstvu vedno znova in večkrat za več ur dnevno spustiti na prosto, tudi pozimi.

Čez nekaj tednov mleko matere ne bo več zadostovalo za zadostno oskrbo žrebeta s hranilnimi snovmi, tako da je treba dodajati krmo. Z opazovanjem kobile bo žrebe že zgodaj začelo igrivo posnemati krmljenje s senom in v drugem mesecu življenja zaužije že pribl. 100 g – 150 g sena dnevno. Pri tem je treba paziti na dobro kakovost sena in zadostno količino vode. Prav tako bo vedno skušalo priti do obroka močne krme, namenjenega mami. Od drugega tedna življenja se lahko žrebetom v posebnih jaslih, do katerih mame nimajo dostopa, lahko da na voljo posebne mislije za žrebeta, na primer Original FohlenMüsli ali Original terabb-FS 16. Tako mislije kot tudi peleti so posebej prilagojeni potrebam žrebet. Toplotno obdelana žita in sojin drobljenec ter s paro segreta soja zagotavljajo preskrbo z energijo in zadostno količino esencialnih aminokislin. Vsebovane mineralne snovi in tudi vitamini skrbijo za ciljno tvorbo kosti in zdrav organizem. Dodajanje sirotke v prahu še posebej prispeva k okusnosti mislijev. Odsvetujemo pa enostransko krmljenje s stisnjenim ovsom zaradi nizke vsebnosti kalcija, bakra in vitaminov ter omejene kakovosti beljakovin. Celotno količino krme bi morali prilagoditi količini mleka in žrebetu. Žrebe ne sme imeti na voljo solnega lizalnega kamna, saj pri prekomernem zaužitju obstaja povečana nevarnost driske.

Včasih je žal tako, da mati iz različnih razlogov ne more ali noče več skrbeti za žrebeta. Morda ima žrebe srečo in je na voljo krušna mama. Če pa temu ni tako, je treba žrebe vzrediti na roko. Kljub temu je v taki situaciji zelo pomembno, da žrebe v prvih urah življenja dobi odmerek kolostruma. Običajno pridobijo kobilarne in skupnosti za vzrejo konj za tak primer majhno količino kolostruma  pri drugih kobilah in ga konservirajo. Potem ko je žrebe lahko dobilo pomemben kolostrum, je krmljenje enostavneje, saj se po obdobju kolostruma žrebe lahko hrani z nadomestnim mlekom, na primer z našim izdelkom Original Fohlenmilch. Mleko za žrebeta se zaradi svojega uravnoteženega celotnega koncepta lahko uporabi v prvih tednih po rojstvu kot edini nadomestek materinega mleka. Original Fohlenmilch se lahko uporablja tudi kot dodatni vir v primeru nizke mlečnosti kobile. V takem primeru se opusti uporabo cenovno ugodnih virov beljakovin in posebno pozornost se posveča lažje prebavljivemu posnetemu mleku v prahu in sirotki v prahu. V prvih tednih je treba žrebetu ponuditi mleko v prahu najmanj 10 do 15 krat dnevno in vsake štiri ure ponoči. Žrebetom od 2. oziroma 3. tedna življenja se lahko da na voljo Original FohlenMüsli ali Original terabb-FS 16. Kot orientacijsko vrednost navajamo, da se žrebetom na splošno med 2. in 9. mesecem življenja lahko ponudi 2 kg muslijev ali pelet pri srednje težkih pasmah. Kot podporo pri razvoju žrebeta se lahko dodatno krmi z equinova® Vita Paste Junior in sicer od 1. meseca življenja, trikrat tedensko. Vita Paste Junior nudi žrebetu visokokakovostno oskrbo s hranilnimi snovmi z visoko razpoložljivimi mikroelementi, predvsem z železom in bakrom ter vitamini, še posebej z vitaminom A. To je pomembno zlasti, ko oskrba kobile z bakrom in železom v času brejosti ni bila zadostna.   

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja