14.10.2019

Zima je pred vrati in z njo je povezana tudi menjava dlake naših konj.

V nasprotju s pomladjo odpade jeseni bistveno manj dlak, saj imajo konji bogato poddlako. Spodrivanje poletne dlake večinoma traja nekaj dni ali tednov. Nastanek nove dolge zimske dlake in plišaste poddlake traja do decembra. Pogosto pomotoma mislimo, da menjavo dlake povzročijo le nizke temperature, v bistvu pa je glavni sprožilec procesa menjave dlake vedno krajši dan oz. vedno manj svetlobe. To uravnava hipofiza – majhen predel v možganih, ki nadzoruje več časovno neodvisnih ritmov.

Telesno obremenjeni niso le stari in oslabljeni konji, temveč tudi mladi in zdravi. Zato naj bi lastniki v tem času konje še posebej podprli in jim kar najbolje pomagali. To je možno na več različnih načinov. Pomemben vidik pri tem je nega dlake – nega naj bi bila v tem obdobju bolj pogosta in temeljita. Negovanje je zelo pomembno, ker se v tem procesu lahko odstrani umazanijo, znoj, prhljaj in odmrlo dlako. S čiščenjem lahko prispevate k zdravi rast zimske dlake, saj se na ta način zavira zamašitev por in koža lahko nemoteno diha. Poleg čiščenja je treba pozornost posvetiti tudi hranjenju, saj to prav tako lahko odlično pripomore k rasti zimske dlake. Konji imajo v tem obremenilnem obdobju povečano potrebo po energiji in hranilnih snoveh. V primeru, da nujne potrebe po hranilnih snoveh niso zadoščene z voluminoznimi in močnimi krmili, praviloma pride do upada zmogljivosti. V najslabšem primeru pride do izgube telesne teže in prebavnih motenj, kot so blatna voda in kolike.

Z nastankom oziroma rastjo zimske dlake se pri konju poveča potreba po mikroelementih. K temu spada predvsem cink. Ta mikroelement ne sodeluje le pri nastajanju keratina, ki je glavna sestavina dlake, temveč spodbuja tudi delitev celic ter rast dlak in njihovih korenin. Poleg cinka pa pri rasti celic in nastanku nove dlake sodelujejo tudi baker, mangan, žveplo in selen, kot tudi folna kislina in biotin, ki spadata k vitaminom B skupine. Prav tako pa sta pomembna magnezij in vitamin E, saj sta ključnega pomena za dobro prekrvavitev kože.

Hranjenje naših ljubljenih štirinožnih prijateljev v skladu z njihovimi potrebami predstavlja temelj za optimalno podporo neproblematične menjave dlake. Optimalen izdelek za to je Equinovin Keranelle, saj pomaga pri razvoju kopit, grive in dlake, zato ga je smiselno uporabljati v obdobju menjave dlake. Posebej primeren je zaradi visoke koncentracije biotina. Pospešuje nastanek dobre strukture dlake. Iz dodanega metionina lahko organizem tvori keratin, ki je glavni sestavni del dlake in roževine. Vsebovani organski mikroelementi, kot so cink, železo in mangan, odpravljajo morebitne vrzeli v oskrbi in spodbujajo zdravo rast dlake in kopita.

Menjava dlake pomeni veliko in celovito obremenitev za konja. Ta čas je pogosto povezan z izgubo teže in oslabljenim imunskim sistemom. V primeru izgube teže je potrebno povečati obrok ali ga energijsko nadgraditi z olji. Za krepitev imunskega sistema je primeren Hövelerjev Original Pro Balance. Visoka biološka razpoložljivost nujno potrebnih / esencialnih mikroelementov selena, cinka, bakra, kobalta, naravnega ß-karotena in številni vitamini spodbujajo krepitev imunskega sistema. Poleg tega ProBalance pospešuje oz. spodbuja prebavo, presnovo, dihanje, daje dlaki lesk in izboljša splošno stanje. Hövelerjev ProBalance skrbi za uravnovešenost črevesne flore, krepi odpornost in zagotavlja več notranje moči.

Dopolnilno lahko konjem krmimo z izdelkom Original BT-Hefe Press. BT-Hefe Press je dragoceno prehransko dopolnilo zaradi koncentriranega deleža pivskega kvasa in pivskih tropin. Skrbi za ohranjanje ravnovesja naravne flore debelega črevesa in zmanjšuje tveganje za prebavne težave. Naravne aminokisline, maščobne kisline, številni vitamini, kot so makro- in mikroelementi prispevajo k temu, da je BT-Hefe Press pomembno prehransko dopolnilo, ki ga dolgoročno uporabljamo za preprečevanje simptomov pomanjkanja, kot so groba dlaka in poškodbe kopit.
V primeru motenj pri menjavi dlake se je pomembno posvetovati z veterinarjem, sicer lahko pride do zdravstvenih težav.

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja