07.04.2019

Lahko smo se že naužili prvih toplih dni in tudi konji se veselijo nove pašne sezone. Toda previdno! Noči so pogosto še precej hladne in šele od opoldneva naprej je sonce dovolj toplo, da lahko raste trava. Čez noč stvarjajo travine fruktane (sadni sladkor/rezervna hrana), ki jih potrebujejo za rast. Dokler ni dovolj toplo, rastline vse shranjujejo, da lahko potem, ko je sonce že dovolj močno, hitreje rastejo. Zato je v tem času vsebnost sladkorja v pašni travi zelo velika, s tem pa tudi tveganje, da se razvije laminitis. Tudi ob toplih dnevih je treba paziti, da paša ne traja predolgo, saj je vsebnost energijskih in hranilnih snovi v spomladanski travi precej večja kot poleti. Zato priporočamo, da konje po dolgem zimskem obdobju v hlevu ter krmljenjem s senom in slamo le počasi navajamo na zeleno krmo. Občutljivim prebavilom štirinožcev dajmo dovolj časa za prilagoditev, da preprečimo obolenja, kot so kolike, driske in laminitis. Začnite s 15 minut paše na dan in nato postopoma podaljšujte trajanje paše.

Tveganje za razvoj laminitisa
Če se konji še niso privadili zeleni pašni krmi in se ob tem zveča tudi vsebnost fruktana v travinju, se posledično zveča tveganje za razvoj laminitisa. Sladkorji v debelem črevesu mikrobiološko fermentirajo, pri čemer nastanejo mlečna kislina in druge prehodne maščobne kisline. To zakisli debelo črevo in povzroči odmiranje pomembne črevesne mikroflore. Odmrle bakterije nato sproščajo endotoksine, ki pridejo v kri in lahko povzročijo laminitis. Zakisanosti se lahko ognemo tako, da spustimo konje na pašo, ko so »siti« in so pojedli dovolj voluminozne krme. To najlažje dosežemo z ustrezno količino sena. Konji morajo seno dlje žvečiti kot močna krmila, zato je zaužita krma bolj prepojena s slino, ki nevtralizira vrednost pH v prebavilih. Voluminozna krma tudi poskrbi za zdravo in učinkovito črevesno floro, saj potrebujejo bakterijske kulture v debelem črevu voluminozno krmo za preživetje.

Tveganje za nastanek driske in  “ekskrementne vode”
Poleg številnih drugih vzrokov lahko drisko in “ekskrementno vodo” (resorbcijska motnja vode v prebavilih) povzroči tudi prehod na svežo pašno krmo. Tudi tu lahko upoštevate nasvet, ki smo ga zapisali pri laminitisu: poskrbite za zadostno zaužitje sena, predno gredo konji na pašo. Seno namreč stabilizira prebavila oz. jih nevtralizira z zadostnim stvarjanjem sline. Med navajanjem na pašo lahko konjem dajemo equinova® DigestPro (v obliki nekajtedenske kure). Ta pripravek deluje kot spužva in posrka vso odvečno vodo v prebavilih. Dodatno zaradi vsebnosti propektinov, alg in bikarbonatov pomaga obnoviti delovanje črevesja in izravnati izgubo elektrolitov. S pomočjo številnih kupcev, ki so nam sporočili svoje izkušnje, lahko priporočamo uporabo kombinacije pripravkov equinova® DigestPro in Original ProBalance.

equinova® DigestPro: za preprečevanje ali zmanjšanje simptomov driske in “ekskrementne vode”

Höveler Summer: kot dodatno krmilo za konje, ki so (skoraj) ves dan na paši

Mineral-Brikks: kot mineralno krmilo za konje, ki jih krmimo na paši

Pur.Itan izdelki: za konje, ki so podvrženi k laminitisu ali naj dobijo čim manj škroba in sladkorja

Heu Cobs ali Senior Cobs: za krmljenje pred odhodom na pašo, če nimamo na voljo dovolj sena

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja