08.06.2018

Veliki bavbav blatna ali ekskrementna voda ni nikakršno posebno obolenje, temveč predvsem resorpcijska motnja vode v prebavilih. V slovenščini pravzaprav nimamo izraza za ta pojav. V nemščini temu rečejo “kotwasser”.

Torej, resorpcijska motnja vode v prebavilih. Vzroki zanjo so raznoliki in žal jih ni preprosto diagnosticirati. Simptomi so praviloma normalno iztrebljanje blata, ki ga spremlja čezmerna izguba vode pred iztrebljanjem ali po njem. Rjava voda teče po nogah in lahko kožo na nogah zelo vzdraži. Toda številni vzroki zelo otežujejo veterinarjem in lastnikom konj najti pravega povzročitelja blatne vode. Povzročajo jo npr. lahko stresne situacije za konja, ki jih sprožajo težave z hierarhijo v hlevu, zavist zaradi krme, turnirji ali zgolj jahanje. Pri konjih ni nič drugače kot pri ljudeh. Vsi se različno odzivamo na številne situacije. Nekaterim povzroča določena situacija prej, drugim pozneje stres. Če nek konj nima težav z udeležbo na turnirjih, je to lahko za drugega konja velika psihična obremenitev. A tudi napačno krmljenje, težave z zobmi, zdravljenje z zdravili ali celo paraziti so lahko sprožitelji blatne vode. V vseh primerih je pomembno, da prebavila ponovno uravnotežimo. Kljub temu mora biti na prvem mestu iskanje vzroka. Proti simptomu blatne vode se sicer lahko borimo z različnimi izdelki in metodami, toda brž ko prenehamo, se običajno spet pojavi. Le če vemo, kaj je vzrok za tegobo, jo lahko trajno preženemo.

Za krepitev in uravnavanje črevesne flore lahko uporabimo Hövelerjev izdelek Original ProBalance. Ta misli vsebuje poleg številnih zelišč za krepitev prebavil in imunskega sistema tudi živi kvas, ki spodbuja fermentacijo v debelem črevesu in izboljša sestavo bakterijske populacije. Misli je tudi zelo okusen, radi ga jedo celo neješči konji.

Pri akutnih problemih priporočamo izdelek equinova® Digest Pro. Deluje kot goba in posrka odvečno vodo. Dodatno pomaga z vsebnostjo propektinov, alg in bikarnonatov ponovno vzpostaviti črevesno delovanje in uravnati izgubo elektrolitov. Po zaslugi številnih strank, ki so nam sporočile svoje izkušnje, lahko priporočamo kombinacijo izdelkov equinova® Digest Pro in Original ProBalance.

Torej kaj je blatna ali ekskrementna voda in kako nastane?

Ali konj trpi zaradi blatne ali ekskrementne vode, ugotovimo po tem, če pred iztrebljanjem ali po njem iz zadnjične odprtine teče ali brizga rjavkasta voda. Pogosto teče potem po zadnjih nogah, kjer draži kožo ali povzroča celo odprte rane.
Blatna voda ima lahko zelo različne vzroke in včasih več hkrati. Zato je razumljivo, da je težko uspešno ukrepati proti tej tegobi. Včasih je bilo teh težav precej manj. Zato je precej verjetno, da je blatna ali ekskrementna voda tako kot Cushingov sindrom in EMS (metabolni sindrom) posledica spremenjenega, sodobnega krmljenja konj – torej civilizacijski problem. Pogosto gre za zelo dolgotrajno in trdovratno tegobo. Zato je zelo pomembno, da se temeljito lotimo iskanja vzrokov zanjo.

Prehod s trave na seno

Pri številnih konjih se blatna voda pojavi jeseni, ko konji preidejo s trave na seneno krmo. Zelo verjetna je razlaga, da konj tedaj poje več sena, ki vsebuje veliko manj vode kot sveža trava. Zato mora več piti. Seno pa v črevesju ne more hitro vpiti vse vode. Tudi črevo oz. črevesne bakterije se ne morejo kar čez noč prilagoditi novi situaciji in vsrkati celotne količine vode v debelem črevesu. Zato voda odteče mimo krmne kaše v črevesju in se pred iztrebljanjem ali po njem izloči kot blatna ali ekskrementna voda. Pri zelo trdovratnih primerih se to zgodi lahko tudi vmes.

Preveč trave

Če se blatna voda pojavi v času paše, je vzrok pogosto prevelika količina trave ali prehod s popašenega travnika na svež travnik z daljšo travo. Zato je treba pri prehodu na nov, svež pašnik skrajšati čas paše.

Preveč sladkorja in beljakovin

Tudi prevelike količine sladkorja in beljakovin lahko povzročijo blatno vodo. Vsebujejo jih lahko trava ali preveliki obroki močnih krmil, torej tako imenovanih mislijev, ki jih dandanes uporabljajo skoraj vsi konjski hlevi.

Stres

Zelo pomemben vzrok za blatno vodo je lahko tudi stres. Na stres je treba gledati zelo individualno. Kar nekoga spravi v stres, se drugega morda sploh ne dotakne. Konji so kot bežeče živali zelo dovzetni za stres. Vzrok je lahko konj v sosednjem boksu, ki mu gre na živce, premalo gibanja, pa tudi stalni stres pri reji na prostem. Tudi sodelovanje na turnirjih ali visoke zahteve lastnika konju povzročajo stres. Pavšalnih rešitev tu ni.

Zobje

Preveriti je treba tudi zobe konja. Če konj sena ne more pošteno zgristi, črevo krmne kaše ne more ustrezno predelati.

Silaža in senaža

Konje, ki so alergični na seneni prah, pogosto krmimo raje s silažo in senažo. Bakterije, ki jih vsebujeta, pa lahko povročajo prebavne težave in posledično blatno vodo. Načeloma odsvetujemo silirano krmo.

Kakovost krme

Nenazadnje je treba vedno poskrbeti za kakovostno vodo in krmo. Če npr. konjem dajete vodo iz vodnjaka, je treba redno preverjati njeno kakovost. Seno, slama in močna krmila morajo biti visoko kakovostni in brez plesni. Sicer ima lahko slaba krma zelo daljnosežne stranske učinke na konjevo črevesje.