18.07.2018

Poletni ekcem je alergična reakcija konj na mrčes, kot so mušice (Culicoides spp.), črne mušice (Simulin spp. ali Simuliidae), komarji (Culex spp.) in obadi (Tabanus spp.). Prepoznamo ga po spremembah na koži in močnem srbenju. Poletni ekcem ni „novo“ obolenje, saj so ta sezonsko pojavljajoči se dermatitis opisali že leta 1840 v Franciji. Posebno prizadeti so islandski konji, vendar ni znana nikakršna nedvoumna rasna dispozicija za to obolenje. Na Islandiji mušice ne živijo, zato živali, ki živijo tam, nimajo teh simptomov. Dokazano pa je, da konji, ki so bili rojeni na Islandiji in so jih nato izvozili v druge dežele, obolijo s 50-odstotno verjetnostjo. Številne raziskave na islandskih konjih opisujejo dednost poletnega ekcema, zato konj, ki zbolijo za to alergijo, po možnosti ne uporabljamo za vzrejo. Povzročitelj poletnega ekcema je slina mrčesa, ki pije kri. Nekatere živali se sploh ne odzovejo na to snov, pri drugih pa povzroča preobčutljivost in s tem značilno pojavno obliko poletnega ekcema. To obolenje je dobilo ime zaradi simptomov, ki se pojavljajo vedno v poletnih mesecih. Kožne spremembe so običajno omejene na hrbtne predele telesa, torej na grivo, viher in rep ali na trebušni šiv. Na teh mestih dlake večinoma stojijo navpično, koža pa je mehkejša, zato mušice tam raje pikajo. Zaradi močnega srbenja se živali po navadi same ranijo, v odprte rane pa lahko vdrejo bakterije, ki povzročajo sekundarne okužbe v obliki večinoma gnojnega dermatitisa (vnetja). Pri ponavljajočih se obolenjih lahko pride do kroničnih simptomov v obliki odebelitve kože, hiperpigmentacije in izgube dlake.

Kaj lahko ukrenemo proti poletnemu ekcemu?

Predvsem občutljivih konj v mraku ne pustimo na paši, ker je večina kri pijočega mrčesa takrat najbolj dejavna. Ogibamo se tudi travnikom v bližini potokov, jezer, ribnikov in na obrobju gozdov. Pomemben dejavnik je tudi nega pašnikov, pri čemer je treba skrbeti predvsem za redno odstranjevanje konjskih fig.

Toda tudi krmljenje ima pomembno vlogo za imunski sistem in s tem za obrambno moč konja. Dober imunski sistem in zdrava črevesna flora „hodita“ običajno z roko v roki. Zato je treba paziti, da obolelega konja še dodatno ne obremenjujemo s krmo. Za krepitev zdrave črevesne flore priporočamo Original Höveler ProBalance, ki je obogaten s svežim kvasom. Stres in napačno krmljenje lahko hitro skvarita ravnovesje občutljivega črevesja, zaradi česar so konji še bolj nagnjeni k obolenjem. Konju lahko k dnevnim obrokom dodajate tudi po 500g ProBalanca dan, s čimer se bo izboljšalo počutje vašega konja.

Vzrok za slabo kožo je lahko tudi pomanjkanje bakra in cinka, kar po piku mrčesa še hitreje sproži razvoj poletnega ekcema. Za preprečitev takega pomanjkanja priporočamo krmljenje z equinova® Haemoferan Liquid. Raziskave so pokazale, da ima veliko konj, pri katerih se razvije poletni ekcem, sočasno tudi premalo bakra in cinka. Haemoferan Liquid ima poleg optimalne vsebnosti elementov v sledovih tudi krepilno in poživljajoče delovanje ter spodbuja hitrejše zmanjševanje simptomov. Dajte konju enkrat na dan po 30 ml Haemoferan Liquid in podprite tako njegovo presnovo kot tudi menjavo dlake.

Po zmanjšanju simptomov lahko poskrbite za izboljšanje slabe strukture dolge in kratke dlake z equinova® Keranelle. Aminokisline, ki jih vsebuje (npr. metionin), spodbujajo stvarjanje keratina in s tem rast zdrave kože in dlake. Equinova® Keranelle je na voljo v obliki tekočine in praška, konju pa je damo po 20 oz. 10 ml na dan.

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja