12.09.2019

Krmljenje in pogoste, s krmljenjem pogojene bolezni robustnih konjev oz. ponijev

Robustni konji so pasme, ki med drugim vključujejo islandske konje, šetlandske ponije ali fjordske konje, ki so vajeni drugačnih podnebnih razmer ali pustih pokrajin z manj krme. Ker so prilagojeni takim okoljskim razmeram, potrebujejo manj energije kot druge pasme. Ukrepi za varčevanje z energijo so na primer optimalno uravnotežen temperament ali debelejša podkožna maščoba. V nasprotju s splošno domnevo, da lahko robustni konji dobijo več energije iz krme, te pasme preprosto porabijo manj energije za svojo ohranitev kot drugi konji. Potreba po energiji je približno 10% nižja od energije toplokrvnih živali, torej okoli 0,54 MJ prebavljive energije na kilogram presnovne žive teže.

Zaradi tega so robustni konji zelo pogosto nagnjeni k debelosti in z njo povezanim presnovnim boleznim, kot so sladkorna bolezen, hiperlipidemija ali (EMS) konjski metabolni sindrom. Posledica presnovnih bolezni je pogosto tudi laminitis. Hiperlipidemija je presnovna motnja, pri kateri se na primer zaradi stresa, brejosti ali pomanjkanja krme zmanjšajo zaloge maščob, ker je razpoložljiva vsebnost energije iz krme prenizka. Ta reakcija je lahko tudi posledica namerno uvedene diete. Telo robustnih vrst konj se zato občasno prekomerno utrudi in povzroči, da se razgradi več maščob, kot je pravzaprav potrebno. Prizadeti konji praviloma nehajo jesti. Bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje energije, se zaradi odpora do krme še jasneje izrazi in se lahko konča s smrtjo konj. Da bi zaustavili spiralo, lahko pomaga redno dodajanje odmerkov glukoze. Simptomi hiperlipidemije so poleg shujšanosti živali tudi zamaščenost jeter, ledvic in drugih organov, povečan srčni utrip in srčna kap ter prekomerno znojenje. Konji so praviloma videti apatični in brezvoljni, očesna veznica je motna in pordela, kri se sveti zaradi povišane vsebnosti maščob. V naprednejši fazi bolezni živali trpijo zaradi nizke telesne temperature in velikih težav s srcem. Da bi se izognili negativni spirali zaradi shujšanosti, se pri robustnih konjih ne sme uvajati diet tako kot pri drugih pasmah. Pri toplokrvnih živalih je možno zmanjšanje energije za 30%, vendar je to za robustne konje preveč. Zaradi tega je nujno potrebno počasnejše zmanjševanje vnosa krme.

Optimalna oblika reje robustnih konj je paša na pašnikih. Toda tudi tu je potrebna previdnost. Spomladi je trava na pašnikih pogosto energijsko premočna. Visoka vsebnost fruktanov v travah lahko poveča tveganje obolelosti za laminitisom. Zato je treba omejiti vnos krme. Da se konji ne bi »do sitega« najedli le na pašniku, jim je treba ponuditi tudi seno z nizko vsebnostjo energije. Toda tudi v hlevu je treba paziti na nizkoenergijsko voluminozno krmo in malo maščob. Potrebe robustnih konj po mineralih in vitaminih niso nič manjše kot potrebe drugih pasem. Zato je pri krmljenju izključno s senom pomembna kombinacija z mineralno krmo Original Refomin plus. Če se uporabljajo tudi močna krmila, je treba tudi tukaj paziti na čim bolj zdrobljena žita z malo maščob in veliko voluminoznostjo. Kombinacijo mineralov, vitaminov in mislijev, ki so posebej prilagojeni za energijske potrebe robustnih konj, predstavlja Höveler krmna mešanica Original All In One.

Na splošno je treba paziti na to, da robustni konji ne stradajo. Po eni strani zaradi povečanega tveganja za presnovne bolezni, kot je hiperlipidemija, in po drugi strani zato, ker ti konji, kadar so lačni, požrejo vse, kar najdejo (pesek, zemlja itd.), in zato lahko pride do drugih posledičnih obolenj, kot je zaprtje.

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja