01.03.2018

Tako kot ljudje tudi konji vse pogosteje zbolijo zaradi tako imenovanih novodobnih bolezni družbe obilja. Širijo pa se tudi alergije in ne prenašanje določenih snovi. Zaradi teh pojavov smo razvili brezžitno in brez melasno krmo za konje.

Seveda je krmljenje konja z žitom ob zadostni količini voluminozne krme najbolj zdrav obrok zanj. Vendar pa današnji bivalni pogoji konj pogosto vodijo v čezmerno težo in nezadostno oskrbo s strukturnimi vlakninami bogato voluminozno krmo. Konje imamo večinoma v boksih. Tam stojijo ves dan in dobijo po navadi trikrat na dan večjo količino močne krme. Količino sena namreč radi zmanjšamo, ker povzroča »velik« trebuh. Dnevno gibanje je pogosto omejeno na uro ali dve v jahalnici, zunanji maneži, sprehajalnici za konje ali na prostem. Žal v praksi tega pogosto ne moremo drugače urediti.

A vseeno se moramo vedno znova spomniti, od kod konji pravzaprav prihajajo, in poskušati temu čim bolje prilagoditi njihove življenjske pogoje. Iz prebavil konja lahko sklepamo, kako bi se morali konji pravilno prehranjevati. Na eni strani imajo zelo majhen želodec, ki lahko sprejme le majhno količino krme, na drugi pa obsežen predel debelega črevesa, ki je namenjen prebavljanju surovih vlaknin. V naravi se konj hrani mnogo ur, a pri tem poje vedno le manjše količine krme. Le tako namreč prebavni procesi optimalno potekajo. Zato je zelo pomembno, da dajemo konju čim več manjših obrokov. Poleg tega je njegovo poglavitno krmilo pravzaprav trava. Njegova celotna prebavila so usmerjena v predelavo te surove hrane, polne vlaknin. Žitna zrna, ki vsebujejo veliko škroba, so manj primerna, saj ima konj le malo encimov, ki pospešujejo razgradnjo škroba, in jih torej lahko prebavi le manjšo količino. Osnovno vodilo naj torej bo: le toliko škroba, kot je nujno potrebno, in toliko surovih vlaknin, kot je le možno!
Dobro možnost za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje konj nudi krma z manj vsebnosti škroba in sladkorja. Ta razbremeni prebavila in zmanjša tudi tveganje za nastanek laminitisa kot posledice prehrane. Poleg tega je primerna za zmanjšanje telesne mase pretežkih konj. Z zmanjšanjem telesne mase se zmanjša tudi nevarnost nastanka presnovnih bolezni. Pri konjih, ki potrebujejo veliko energije, a bi jih kljub temu radi krmili brez melase in žita, lahko zmanjšan energijski vnos nadomestite z rastlinskimi olji.

V Hövelerjevi ponudbi sta trenutno na voljo dva izdelka, ki ne vsebujeta niti melase niti žita. To sta polnovredni misli Original PUR.ITAN in krmna kaša Original PUR.MASH, ki ima z vsebnostjo lanenih in trpotčevih semen ter cikorije vse klasične lastnosti kaše (masha) in jo kot običajno pripravimo s toplo vodo.

0 ODGOVORI

Dodaj odgovor

Se želite pridružiti razpravi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja